5X Tips: Snel in slaap vallen

Veel mensen slapen te weinig en dat is niet bepaald goed voor je. Het is ongezond en je looks zullen er ook niet op vooruit gaan. Als je wilt afvallen is de kans groot dat dit niet lukt als je chronisch slaapgebrek hebt. En ook een slechte huid kan te maken hebben met de tijd die je (niet) in je bed doorbrengt. Maar goed, misschien wist je dit allemaal al wel en lig je elke avond om 22.30u in bed, maar lukt het je gewoon niet om de slaap te vatten. Als in slaap vallen niet lukt kan dat frustrerend zijn weet ik uit ervaring. En hoe harder je je best doet om in slaap te vallen hoe moeizamer het gaat. Je ziet de tijd wegtikken en realiseert je hoe weinig tijd er nog over is om te slapen. Op die manier wordt het natuurlijk alleen maar moeilijker en moeilijker om nog in slaap te vallen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te zorgen dat je wel voldoende slaap krijgt. Daarom geef ik vandaag tips om snel in slaap te vallen

1. Zorg voor regelmaat

Misschien wel het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust is regelmaat. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en op hetzelfde tijdstip naar bed. Als je onregelmatig leeft is de kans groot dat je ‘s ochtends je bed niet uitkomt, overdag vaak moe bent en ‘s avond de slaap niet kunt vatten. Je zult je dan ook een stuk fitter voelen als je regelmatig leeft. En nog iets: ‘Slaap inhalen kan niet!’ Als je een keer later bent gaan slapen kun je beter alsnog op dezelfde tijd opstaan. Je lichaam compenseert dit zelf door de nacht daarop vaster te slapen. Als je in het weekend toch wat langer wil blijven liggen, hou het dan bij een uurtje extra. Zo verstoor je je ritme in elk geval niet.

2. Neem een warme douche of een warm bad.

Om te kunnen slapen en in ruststand te gaan moet je lichaam afkoelen. Je kunt dit proces versnellen door je lichaam van buitenaf op te warmen. Zo geef je je lichaam een seintje dat het veilig is om af te koelen. Daarom is in slaap vallen ook zo lastig als je het koud hebt. Je lichaam moet dan flink werken om te zorgen dat je niet teveel afkoelt en zo kan je lichaam dus niet tot rust komen. Een kruik of elektrische deken is dus helemaal niet slecht voor je in de winter (of als je een echte koukleum bent ook in het voor- en najaar).

in-slaap-vallen

3. Sport overdag

Bewegen is goed voor je en je krijgt er energie van. Dat laatste is fijn, overdag, maar niet als je graag wil slapen. Als in slaap vallen vaak moeizaam gaat kun je beter niet kort voor je naar bed gaat nog gaan sporten. Door te sporten activeer je je lichaam en warmt het zichzelf op. En zoals je hierboven al kon lezen moet je lichaam juist afkoelen om tot rust te komen.

4. Mindfulness

Dit klinkt misschien zweverig, maar mindfulness kan je echt helpen om beter te slapen. Eigenlijk alleen al focussen op je ademhaling kan een gunstig effect hebben. En als je veel piekert is mindfulness helemaal fijn, je leert namelijk je gedachten op één ding te richten waardoor gepieker je niet kan afleiden. Als je wilt beginnen met mindfulness zijn er verschillende handige apps die je (vaak gratis) kunt downloaden, zoals ‘The Mindfulness App’ en ‘VGZ Mindfulness coach’.

5. Ga uit bed als je niet kunt slapen

Zorg ervoor dat je lichaam je bed blijft associëren met slapen en niet met wakker liggen. Als in slaap vallen niet lukt, ga dan even iets anders doen. Loop naar de keuken voor een kop thee of warme melk, ga rustig een boek of tijdschrift lezen of doe een mindfulness oefening. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt en gestrest in bed ligt. Na een tijdje voel je je misschien al wat vermoeider en kun je het opnieuw proberen. Probeer beeldschermen wel zoveel mogelijk te vermijden, een tv kijken of mail checken werkt vaak juist averechts.

Hebben jullie nog andere tips om snel in slaap te vallen? Laat het weten in een reactie!

Lees ook: 7x snelle tips voor een beter humeur

 • Beste Marlou,
  Allereerst vind ik je blog echt helemaal fantastisch! Zo blij dat ik je gevonden heb.
  Ik heb een beetje een rare vraag.
  Je hebt foto’s van de inrichting van je huis laten zien en jullie zaten samen op een soort ladenkastje/dressoir. Mag ik vragen waar je dit kastje gekocht hebt. Ik vind hem prachtig.
  Met vriendelijke groet,
  Nicolet van der Hoeven

 • Hi Nicolet,

  Wat leuk om te horen!! Dankjewel voor je enthousiaste reactie :)

  Die foto is gemaakt op ons dressoir die we 2 jaar geleden bij Loods5 hebben gekocht!

  Liefs Marlou

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
binnenkijken rosa wouters
Binnenkijken bij Rosa Wouters

Zoals jullie weten ben ik naast mode gek op interieur. Een tijdje geleden heb ik een oproep gedaan om je...

Sluiten