Kun je afvallen met hardlopen?

Kun je afvallen met hardlopen? Het is de ideale sport voor mensen die geen zin hebben om hun tijd in de sportschool te spenderen, maar toch lekker in beweging willen zijn. Bovendien is het zo goed als gratis, kun je het overal doen en ben je niet gebonden aan vaste tijden en andere mensen. Maar vliegen de kilo’s er ook daadwerkelijk af als je dagelijks een rondje rent? Het kan zijn dat dit in de praktijk soms tegenvalt, omdat je het niet op de juiste manier doet. Het gaat hierbij voornamelijk om het goede tempo, eventueel krachttraining en het creëren van een negatieve energiebalans.

Afvallen met hardlopen

Hardlopen op een hoog tempo is te eenzijdig en levert weinig rendement op als het gaat om afvallen. Je zult merken dat je conditie enorm verbeterd, maar dat je nauwelijks kilo’s kwijtraakt. Je lichaam verbruikt voornamelijk de suikers en koolhydraten in je lichaam waardoor je sneller moe bent. Het is beter om op een rustig tempo te lopen, omdat je het lopen dan langer volhoudt en je lichaam gaat vet verbranden i.p.v. suikers en koolhydraten. Af en toe afwisselen met een stukje rennen op hoog tempo is wel goed, omdat je op deze manier je conditie opbouwt en het lopen op den duur langer kunt volhouden. Er wordt aangeraden om zo’n drie/vier keer per week te lopen om te kunnen afvallen met hardlopen.

De ideale combinatie

Om echt af te vallen wordt een combinatie van cardio en kracht aangeraden. Waar het bij hardlopen gaat om je conditie en uithoudingsvermogen, ligt bij krachttraining de nadruk op het sterker maken van je spieren. De ideale combinatie zou dus zijn om voor het hardlopen enkele krachtoefeningen te doen. Dit kan met gewichten, maar je kunt ook gebruik maken van je eigen gewicht. In de challenges van Followfitgirls vind je allerlei verschillende oefeningen om je spieren te trainen.

Sporten en bewegen helpt zeker om af te vallen, maar het belangrijkste is je voeding. Er zijn allerlei apps waarmee je gemakkelijk bij kunt houden hoeveel calorieën je per dag tot je neemt. Je valt af wanneer je een negatieve energiebalans creëert doordat je meer energie verbruikt dan je tot je neemt. Hardlopen kan dus zeker een bijdrage leveren bij afvallen, omdat je ongeveer 270 calorieën verbrandt per half uur.

Lees ook: Dit kun je beter laten staan als je wilt afvallen. 

  • […] Ik ben vrij fanatiek als het om hardlopen gaat. Het liefst loop ik iedere, of om, de dag. Vooral na een dag op kantoor vind ik het heel fijn om nog even van de frisse buitenlucht te genieten en mijn energie kwijt te kunnen. Schoenen aan, muziek op, running app aan en gaan! Hardlopen wordt vaak niet gezien als de sport waarmee je het snelst kilo’s verliest. Raar eigenlijk, want het is wel een activiteit waarbij je behoorlijk uitgeput raakt. Maar omdat hardlopen op hoog tempo ook een eenzijdige training is, is het goed mogelijk dus dat de kilo’s er niet af vliegen. Tijd dus om antwoord te geven op de vraag ‘Kun je afvallen met hardlopen?‘. En zo ja, hoe pak je dat dan het slimst aan? Het hele artikel lees je hier. […]

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
7 X mythes over een gezonde relatie

Wat is nou precies een gezonde relatie? Voor iedereen is dat anders. Toch zijn er verschillende ideologieën die veel koppels...

Sluiten