Flatlay tips & tricks voor de mooiste flatlay foto’s

Eén van mijn favoriete bezigheden? Content creatie! Bijna dagelijks houd ik me met fotografie bezig. Naast kiekjes van mijn outfits en interieur, is flatlay fotografie iets waar ik heel blij van word. De laatste tijd krijg ik hier heel veel vragen over en dit bracht me op het idee om mijn flatlay tips & tricks met jullie te delen.

Dit jaar lanceerde ik mijn nieuwe website Marlou.nl waar ik online trainingen geef op het gebied van branding en Instagram. Als bonus van mijn Instabranding training heb ik een flatlay module gemaakt met videolessen en werkbladen waarin ik laat zien hoe je de mooiste flatlays maakt. Nu weet ik dat er op Follow Fashion ook veel lezers zijn die geïnteresseerd zijn in flatlay fotografie, dus in deze blogpost deel ik een aantal tips met je!

flatlay tips

Flatlay tip #1: props

Een flatlay staat of valt met de juiste props. Vaak is er een hoofdsubject waar je wilt dat het oog naartoe getrokken wordt. Maar voor een mooie flatlay foto is meer nodig; props om de foto op te vullen. Ik vind het heerlijk om te schuiven met verschillende props om vervolgens tot de juiste compositie te komen. Dit is dan ook gelijk mijn eerste tip: verzamel een aantal basis props. Mijn kasten puilen inmiddels uit en dat is niet zonder reden, hoe meer props hoe beter. Ik heb een lijstje gemaakt van props die ik vaak gebruik bij het maken van flatlay foto’s:

 • notitieboekjes
 • kaarten met quotes / leuke teksten
 • nagellakjes
 • make-up producten zoals mooie oogschaduw potjes
 • horloges
 • ringen
 • (nep)bloemen / takjes / cactussen
 • kaarsen
 • een kop / schotel voor koffie of cappuccino
 • bordjes / plateaus
 • tijdschriften
 • parfum flesjes

Flatlay tip #2: kleurenpalet en ondergrond

Een mooie flatlay foto is in balans. De props passen qua formaat bij elkaar en ook de kleuren zijn op elkaar afgestemd. Ik zoek de props en ondergrond altijd uit op basis van het hoofdonderwerp. Het werkt heel goed als je bijvoorbeeld 1 kleur op verschillende manieren laat terugkomen in de foto. De ondergrond is trouwens ook heel belangrijk! Ik werk vooral met lichte ondergronden zodat de producten op de foto er mooi uitspringen. Hierbij is contrast het sleutelwoord. Wanneer je veel lichte items wilt vastleggen zou ik juist voor een donkere ondergrond gaan. Als ondergrond gebruik ik o.a. mijn witte / roze dekbed, mijn witte schapenvacht of mijn marmeren tafel.

Flatlay tip #3: test met verschillende hoeken & props

Een flatlay foto wordt vaak recht van boven geschoten, toch is het soms spannender om onder een hoek te fotograferen. Verder adviseer ik je om te blijven schuiven met je props want zo kom je uiteindelijk vaak tot een (nog) mooier resultaat. De foto’s gebruik ik zowel voor mijn blogs en voor mijn Instagram feed, en door te schuiven met de compositie en props komen er vaak meerder beelden uit die ik kan gebruiken.

Flatlay tip #4: de belichting

En dan heb ik nog een hele belangrijke tip voor je: de belichting moet goed zijn! Dit is heel belangrijk omdat je liever geen keiharde schaduwen op je foto wilt. Het liefst fotografeer ik bij daglicht en maak ik mijn opstelling vlak bij een raam. Mocht het echt niet anders kunnen dan schijn ik extra licht bij met daglichtlampen met een paraplu’s erop die de schaduwen verzachten.

Flatlay tip #5: de nabewerking

Ik krijg vaak de vraag hoe het kan dat mijn foto’s zo licht en fris zijn. Zoals ik hierboven al schreef maak ik mijn foto’s vaak bij daglicht maar daarnaast gaat er ook nog een nabewerking overheen. Dit houdt in dat ik de foto’s nog wat lichter maak en hier en daar wat verscherp. Als je hier meer over wilt weten, laat het me dan even. Dan kan ik hier een aparte blog over schrijven.

Van de eerste foto tot het eindresultaat

Om je te laten zien dat bij mij ook (bijna) nooit de eerste foto raak is laat ik hieronder zien hoe ik ben begonnen met het maken van de flatlay met deze Knomo laptoptas. Hier begon ik met minder props en een ander tijdschrift. Ook zie je dat deze foto nog onbewerkt is en dat het dus een stuk donkerder is.

flatlay tips

flatlay red

flatlay

In deze foto heb ik gekozen voor een kleurenpalet van rood, zwart & wit en een lichtroze ondergrond.

Bovenstaande foto is een lichte foto geworden met de primaire kleur rood als hoofdkleur. De foto hieronder is een stuk warmer doordat er gebruik is gemaakt van warmere tinten en ondergrond. Hier heb ik een sieradenset van Lucardi als hoofditem genomen. Omdat de sieraden rosé plated zijn heb ik er tinten bij gezocht die in hetzelfde kleurenpalet vallen: bruin, bordeaux en crème. De sieraden zitten in een zwart doosje wat ervoor zorgt dat ze er op de foto echt uitknallen.

flatlay tips

Deze flatlay maakte ik met mijn iPhone 7, bij een raam met redelijk daglicht. Wel ga ik binnenkort de nieuwe iPhone Xr bestellen. Dit omdat deze een nog betere camera heeft, ik wel wat extra GB voor alle foto’s die ik maak kan gebruiken en ik vind de iPhone Xr gewoon ontzettend mooi! Redenen genoeg om een nieuw exemplaar te bestellen, vind je ook niet?!

flatlay

Ik maak flatlay foto’s vaak met mijn iPhone maar het mooiste resultaat blijft toch wanneer ik mijn spiegelreflex camera gebruik of mijn Canon G7X mark II.

Flatlay tips & tricks in de praktijk

Deze blogpost sluit ik af met nog een aantal flatlay foto’s die ik op mijn Instagram-account heb geplaatst.

flatlay fossil q

Klik hier voor de review van dit Fossil horloge.

schoenentrends 2018

maxwell williams servies

 

Ik hoop dat je wat aan mijn flatlay tips hebt gehad! Ik fotografeer ook in opdracht van bedrijven dus mocht je mij hiervoor willen inschakelen, stuur me dan even een mailtje.

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
houten kerstboom
DIY minimalistische houten kerstboom maken

De feestmaand december is begonnen! Dit is dé maand om je huis extra gezellig, warm en knus in te richten....

Sluiten