8 X Lichaam ontgiften in de ochtend

Waarschijnlijk sta jij niet te springen als we het hebben over je lichaam ontgiften. De verhalen van detox-kuren doen de ronde en vaak zijn dit voornamelijk klaagzangen. Maar je lichaam ontgiften is geen gek idee en met deze eenvoudige tips begin je je dag meteen goed en daar heb je de rest van de dag profijt van. ‘s Nachts gaat je lever aan het werk om allerlei gifstoffen die vrij komen bij de stofwisseling uit je lichaam te werken. En wij kunnen het lichaam helpen bij dit detox-proces door een simpel aantal aanpassingen in ons ochtendroutine.

1. Sta op tijd op

Ja echt, zet de wekker gewoon even tien minuten eerder dan je normaal gesproken zou doen. En ga er dan ook daadwerkelijk tien minuten eerder uit. Stop met snoozen en spring (of stap, vooruit mag ook) uit bed. Het is weer een nieuwe fijne dag!

2. Olie trekken (oil pulling)

Heb jij al gehoord van oil pulling? Dit is een Ayurvedische techniek waarbij je lichaam wordt ontgift door met olie je mond te spoelen. Je doet dit ‘s ochtends op een nuchtere maag met sesam- of kokosolie en je laat de olie goed door je mond spoelen. Dit doe je ongeveer een kwartier lang (combineer het dus maar met je make-up en het klaarmaken van je ontbijt of lunch) en daarna spuug je de boel uit in de prullenbak. Er worden op deze manier bacteriën afgevoerd, je lichaam wordt ontgift en je stofwisseling gestimuleerd. En je zou er ook nog eens wittere tanden, een mooiere huid en minder hoofdpijn van krijgen.

lichaam ontgiften

3. Begin de dag met citroenwater

Sowieso is het goed om een groot glas water te drinken om je vochtgehalte na de nacht weer op peil te brengen, maar een glas citroenwater brengt nog meer voordelen met zich mee. Het stimuleert de spijsvertering, gaat gifstoffen tegen en geeft je lichaam meteen een vitamine C boost. Citroenwater wordt ook wel een natuurlijke detox genoemd. Drink dit drankje wel met een rietje, anders wordt de tandarts boos. Mocht je meer detox willen, kun je een snufje zeezout of rauw organisch appelazijn toevoegen.

4. Dry brushing (ja, droog borstelen)

Veel vrouwen zweren er inmiddels bij en dat is eigenlijk ook wel logisch als je bedenkt dat dit cellulitis tegengaat. Voordat je onder de douche stapt borstel je je huid met een daarvoor bedoelde borstel (een droge handdoek kan eventueel ook) in ronddraaiende beweging. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en het zou een ontgiftend effect hebben. Mocht je dit te veel moeite/tijd vinden in de ochtend, kun je het natuurlijk ook ‘s avonds doen.

5. Tong poetsen

Nadat je je tanden hebt gepoetst, is het heel belangrijk om ook je tong bij langs te gaan met een daarvoor bedoelde tongschraper of een lepel. Schraap van zo ver mogelijk achterop je tong naar voren om zo de bacteriën te verwijderen.

lichaam ontgiften

6. Neem de tijd voor je ontbijt

De allerleukste regel die er tussen zit! Voor mij dé reden om ‘s ochtends mijn bed te verlaten, want ontbijten is gewoon onwijs lekker. En dan heb ik het niet over een broodje kaas (tenzij je dit heel lekker vindt, dan wel), maar over een bananenpannenkoek, omelet, ontbijtmuffin, smoothie of een lekker havermoutpapje. Zo heb je meteen eiwitten en gezonde vetten te pakken. Wil je het helemaal goed doen, voeg je ook wat groenten toe aan die omelet, smoothie of ontbijtmuffin.

7.  Beweeg!

Misschien heb jij de mazzel dat je lekker op de fiets of lopend de deur uit kan naar je afspraak waardoor je meteen al wat beweging te pakken hebt. Mocht dit niet het geval zijn, is het heel belangrijk om ‘s ochtends toch te zorgen voor wat beweging door bijvoorbeeld enkele yoga- of strekoefeningen te doen. Zo word je lichaam als het ware opgestart en het zorgt voor een goede stofwisseling.

8. Vervang koffie voor groene thee

Helaas voor alle coffee addicts onder ons, je lichaam ontgiften en koffie drinken gaan niet zo heel goed samen. Vervang je koffie voor groene thee om zo antioxidanten, metabolisme én zelfs een piepklein beetje cafeïne binnen te krijgen. Je koffie opgeven is best pittig dus we keuren het ook goed als je dit in ieder geval een aantal dagen in de week doet, zo zijn we dan ook wel weer.

We zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag. Hoe slecht is dat zitten nou eigenlijk? Je leest het hier.

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
je eigen stijl vinden
Fashiontips: Je eigen stijl vinden

Kleding is verkrijgbaar in verschillende stijlen, maar wat past nu goed bij jou? Een eigen unieke stijl is niet iets...

Sluiten