6 Verschillen tussen een gezonde- en een ongezonde relatie

Soms heb je het idee dat je in een ongezonde relatie zit, je merkt bijvoorbeeld dingen aan jullie relatie die niet helemaal zo zijn zoals het hoort. Óf het is zo dat je dénkt dat je relatie helemaal goed zit omdat je op een roze wolk zit maar in werkelijkheid is jullie relatie niet zo gezond als het lijkt. Lees vooral even dit lijstje met verschillen tussen een gezonde en een ongezonde relatie en vraag je daarna nog eens af of het wel verstandig is om hiermee door te gaan.

ongezonde-relatie

1. Echt geven vs geven om het nemen

In een gezonde relatie geef je zonder dat je verwacht er iets voor terug te krijgen. In een ongezonde relatie geef je iets omdat je verwacht dat je er ook iets voor terug krijgt, en dat is niet goed. Vertrouwen is het belangrijkste kernwoord in een goede relatie. Je hoort elkaar blindelings te vertrouwen en je kunt lekker relaxen zonder dat je je druk moet maken of de ander je soms verraadt.

2. Acceptatie vs de ander willen veranderen

In een gezonde relatie accepteer je de ander helemaal zoals diegene is. Het kost tijd om diegene helemaal te leren kennen en er zullen ook heus wel negatieve eigenschappen zijn maar die accepteer je. Net als dat hij jouw negatieve eigenschappen accepteert. In een ongezonde relatie is het juist andersom. Je hebt een hekel aan zijn negatieve eigenschappen en wil niets liever dan diegene veranderen zodat hij voldoet aan jouw eisen.

ongezonde-relatie

3. Oprechte wens vs pushen

In een ongezonde relatie gebruiken mensen schuldgevoelens om te krijgen wat ze willen. Ze dwingen je iets te doen, en als je dat niet doet zorgen ze voor een enorm schuldgevoel. Op die manier kan iemand je net zo lang dwingen tot diegene krijgt wat hij wil. In een goede gezonde relatie geef je omdat je oprecht geeft om je partner.

4. Blootstelling vs privacy beschermen

In een gezonde relatie ga je net een stapje verder om te beschermen tegen wat dan ook. Geheimen blijven tussen jullie en die vertel je niet door. Privé zaken hoef je niet met al je vriendinnen te delen en die kun je prima tussen jullie houden. Je koestert de momenten die jullie samen hebben. In een ongezonde relatie moet je álles delen met je vriendinnen, ook al is het niet iets wat hun aangaat. Ook de negatieve aspecten van je partner hoef je niet open en bloot op tafel te gooien.

ongezonde-relatie

5. Wraak vs restauratie

Discussies en ruzies zijn een manier om je relatie te versterken óf om slechter te maken. In een gezonde relatie gebruik je de discussies en ruzies om meer inzicht te krijgen in de ander om zo de volgende keer een ruzie te voorkomen. In een ongezonde relatie gebruik je ruzies en discussies om er achter te komen wat je partner kwetst en pijn doet om zo de volgende keer op die punten weer terug te komen zodat je weet hoe je hem kunt kwetsen. Dit is natuurlijk niet goed.

6. Egocentrisme vs dezelfde dromen

Echte liefde verandert twee individuele mensen in één. Tijdens een gezonde relatie deel je je dromen en doelen en steun je elkaar wanneer dat nodig is. Je staat volledig achter diegene als hij/zij bijvoorbeeld een nieuwe baan aangeboden krijgt. In een ongezonde relatie ga je echt puur en alleen voor je eigen dromen en doelen en ben je erg egocentrisch bezig. Je steunt elkaar niet en bent eigenlijk alleen maar jaloers op de ander als diegene zijn/haar doel behaalt.

Merk jij nu dat je jullie relatie misschien toch wat ongezond is? Dan kun jij je relatie misschien maar beter beëindigen 

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
what's in my bag
What’s in my bag?

Een tijdje geleden is het Follow Fashion Youtube kanaal gestart en wekelijks plaatsen we hier video's. Gister vroeg ik aan...

Sluiten