Overwerkt? Zo krijg je een rustiger gevoel

Ben jij nog net niet overspannen, maar voel je je wel altijd overwerkt? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te veranderen! Het kan zijn dat je op dit moment lekker vakantie hebt en dat je denkt dat je het na twee weekjes rust allemaal wel weer aan kan.

Toch is het belangrijk om actie te ondernemen zodat je niet echt overspannen raakt. Kijk mee naar simpele tips die jou gemakkelijk wat werk uit handen nemen en jou een rustiger gevoel geven.

1. Meer waardering

Zet jij elke ochtend op je werk de eerste kan met koffie en vraag jij je af wanneer iemand anders dit een keer gaat doen? Hoe langer jij dit blijft doen, hoe normaler de rest dit gaat vinden. Op deze manier zal er geen verandering komen in de routines op jouw werk. De mensen raken gewend aan de handelingen die jij verricht en zien dit niet meer als hun taak.

Als er twee mensen op een tandem zitten en de één fiets heel hard, hoeft de ander minder hard te fietsen. Zo moet jij dus meer werk doen en zul je je ondergewaardeerd voelen. Zet bijvoorbeeld een ochtend geen koffie en kijk hoe jouw collega’s hierop reageren. Waarschijnlijk beseffen ze nu pas dat jij dit altijd hebt gedaan en zullen ze meer waardering tonen en zelf ook initiatief nemen.

2. Afwisselen

Kleine kinderen vinden het moeilijker om te delen dan om af te wisselen. Afwisseling geeft duidelijke scheidingslijnen aan en dit is heel belangrijk voor kinderen. Maar dit geldt ook voor volwassenen. Als je bepaalde taken afwisselt, voelt iedereen zich even verantwoordelijk en hoeft niemand meer werk te verrichten.

3. Prioriteit

Als jij het het belangrijkst vindt dat alle taken gedaan worden, ben jij hoogstwaarschijnlijk degene die de taken uiteindelijk ook doet. Blijkbaar vinden anderen de taak minder belangrijk. Denk goed na of de taak die jij graag af wil ronden echt zo belangrijk is. Op deze manier kun je veel tijd besparen.

4. Laat het los

Als je wil dat iemand anders de taak doet, doe het dan ook niet zelf. Dit klinkt logisch, maar toch gebeurt dit vaak niet. Als jij wil dat iets gebeurt maar niet vindt dat jij dit moet doen, doe het dan ook niet. De kans is velen malen groter dat wanneer jij de taak niet doet, iemand anders het uiteindelijk wel zal doen.

Het werk moet aan het eind van de dag toch af zijn. Op deze manier hoef jij niet voor alle taken op te draaien en zal er een veel betere verdeling zijn.

5. Lever geen kritiek

Wanneer andere mensen initiatief tonen om jou te helpen, is het belangrijk om hun niet te bekritiseren. Doe je dit wel, zullen ze de volgende keer waarschijnlijk denken dat je het maar beter zelf kan doen omdat zij het toch niet goed doen. Zo eindig jij met veel werk en dit is nou net niet de bedoeling.

Bron: Refinery29

  • […] Het belangrijkste is om de oorzaak bij jezelf te zoeken. We leven nu eenmaal in een maatschappij met een hoge werkdruk en je daar tegen verzetten heeft niet zoveel zin. Je kunt beter kijken naar een manier om hier mee om te gaan die voor jou goed voelt. Dat klinkt veel makkelijker dan het is, dat snap ik, maar om je hierbij te helpen hebben wij vijf gouden tips voor je op een rij gezet. Benieuwd geworden? Lees hier: Overwerkt? Zo krijg je een rustiger gevoel. […]

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
vlog marlou volkerink
Vlog: een dag in mijn leven als blogger

Ja ja, de eerste vlog is een feit! Zoals jullie misschien weten ben ik sinds kort wat actiever op Youtube...

Sluiten