Sollicitatie tip: Welke kleur moet je wel en niet dragen?

Vroeg of laat krijg iedereen te maken met sollicitaties. De één rolt er zo doorheen en de ander heeft er een week lang slapeloze nachten door. Je hebt geen flauw idee wat je aan moet en dat kan flink vervelend zijn. Al het standaard advies heb je al gehoord: Draag iets wat past bij het bedrijf, niet te open en bloot, niet té overdressed maar ook zeker niet underdressed. Maar naast dat je je zorgen moet maken over het soort kleding dat je je moet dragen is er (om het nog even wat moeilijker of juist makkelijker te maken) ook nog de kleur kleding. Dit heeft namelijk ook positieve en negatieve effecten op je sollicitatie. Kijk mee naar onze tips welke kleur je wel en niet moet dragen naar je sollicitatie.

sollicitatie

1. Blauw is de perfecte veilige keuze.

Blauw is de meest aanbevelen kleur door professionals volgens CareerBuilder. Tinten blauw stralen uit dat je te vertrouwen bent en geloofwaardig bent. Marine blauw is de beste kleur voor een pak omdat het zelfvertrouwen uitstraalt. Je zult de baan sneller krijgen als je marine blauw draagt naar een sollicitatie dan welke kleur dan ook. Maar wees wel voorzichtig met het kiezen van marine blauw voor een creatievere baan want dan zul je te conservatief overkomen.

2. Vermijd (te veel) bruin.

Bruin heeft geen negatieve bijbetekenis, je zult uitstralen dat je comfortabel en betrouwbaar bent, maar het kan ook overbrengen dat je simpel en oudbollig bent. Dit zijn geen kwaliteiten waarvan een bedrijf overtuigd kan worden om je aannemen. Vaak willen ze juist dat je modern en vooruitdenkend bent. Neem dus niet het risico dat je sober overkomt. Je kunt bijvoorbeeld wel voor bruine sieraden kiezen, maar ga niet voor een te bruine outfit.

sollicitatie

3. Zwart straalt leiderschap uit.

Zwart is net als marineblauw een perfecte kleur voor sollicitaties. Maar vooral wanneer het gaat om een management of hogere functie is zwart echt een goede keus. Het straalt namelijk leiderschap uit. Maar wanneer je voor een gewone functie solliciteert kan het de bedrijfsleider ook overweldigen dus pas hier wel mee op. Zo kun je bijvoorbeeld wel kiezen voor een zwarte blazer, maar draag er dan een ander kleurtje onder.

4. Rood straalt power uit, maar niet op een goede manier.

Je overtuigd het bedrijf zeker ermee dat je brutaal en assertief bent maar in de meeste gevallen denken bedrijven juist dat je door deze kleur dominant en in het ergste geval een beetje ordinair bent. Er is natuurlijk altijd een uitzondering en rood kan absoluut een goede kleur zijn voor bijvoorbeeld bedrijven die te maken hebben met sales en rechten want daar mag je best een beetje agressief en gedurfd zijn.

sollicitatie

5. Grijs is ook de ultieme veilige keuze.

Als je jouw (hopelijk) toekomstige baas wilt overtuigen dat je zowel consequent als analytisch bent dan is grijs de beste keuze. Deze onopvallende kleur werkt vrijwel bij elk soort bedrijf. Solliciteer je voor een baan waar je je persoonlijkheid moet laten zien? Combineer dan je grijze outfit met wat gekleurde accessoires zoals een sjaal of handtas.

6. Geen oranje.

Oranje is uitgekozen tot slechtste kleur om te dragen als het om sollicitaties gaat. De kleur wordt door velen geassocieerd met iemand die onprofessioneel is. Kon jij nou echt niet wachten om je nieuwste oranje high heels te dragen? Bewaar die lekker voor als je weer een feestje hebt.

7. Wit straalt uit dat je georganiseerd en detail-georiënteerd bent.

Wanneer je graag wilt laten zien dat je georganiseerd, onpartijdig en klaar bent voor een nieuwe start, draag dan wit. Een compleet wit pak is misschien wat een te groot risico maar je kunt bijvoorbeeld wel alleen een witte blazer over een zwart jurkje dragen of een witte kokerrok dragen.

sollicitatie

8. Bewaar paars en geel voor sollicitaties in de creatieve sector

Voor het merendeel houden bedrijven ervan als je op safe speelt met neutrale kleuren voor een sollicitatie, maar wanneer je voor een baan in de creatieve sector solliciteert wees dan niet bang om bepaalde kleuren te dragen. Paars straalt uit dat je artistiek en uniek bent en geel laat zien dat je optimistisch en creatief bent.

Bron: Stylecaster

Geen idee hoe je verder je sollicitatie moet voorbereiden? Ook daar hebben wij tips voor! Lees ze hier.

follow fashion shop

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
alexander-wang-x-h&m
Lancering Alexander Wang X H&M collectie

De samenwerking tussen Alexander Wang en H&M werd bekend gemaakt tijdens het bekende Coachella Festival in april van dit jaar,...

Sluiten