Tuinupdate: onze veranda met steenschotten

Deze zomer staat helemaal in het teken van onze grote tuinverbouwing. Alles is letterlijk op de schop gegaan en we hebben naast nieuwe tegels en gras een grote schuur laten bouwen met een veranda eraan. Het veranda gedeelte is 7 x 7,50 m. en de schuur erachter is 7 x 5 m. Inmiddels zit de verbouwing er bijna op en kan ik alvast een deel van het resultaat aan jullie laten zien!

Steenschotten of vlonders?

Steenschotten in veranda of toch vlonders? We hebben een tijdje getwijfeld over hardhouten vlonderplanken of steenschotten op de vloer in onze veranda. Vooral de brede, geheel effen terrasplanken van bankirai hardhout hebben we overwogen, veel mooier dan die gegroefde planken. Uiteindelijk hebben we toch voor steenschotten gekozen omdat dit net wat robuuster is en net iets minder standaard. De steenschotten hebben een mooie kleur en geven een warme uitstraling aan het geheel. Ze steken mooi af bij de antraciet geverfde wanden en hebben dezelfde tint hout als de Douglas balken in de veranda zelf waardoor het echt één geheel is geworden. Ik ben super blij met het resultaat!

steenschotten veranda

De azobe hardouten steenschotten heb ik online besteld bij Gadero.nl

Wat zijn steenschotten?

Bij het woord ‘steenschotten’ denk je niet persé direct aan hout. Ze heten steenschotten omdat ze oorspronkelijk worden gebruikt in ambachtelijke steenfabrieken. Stenen die net gebakken uit de oven komen worden op de schotten gelegd om te drogen. Door de warmte van de stenen krijgen de schotten een verweerde look.

Steenschotten zijn samengesteld uit een aantal afzonderlijk hardhouten regels die in elkaar passen met een pen-groefverbinding.  De afzonderlijke planken worden extra strak samengepakt met grote ijzeren houtdraadbouten. De kopse kanten worden over de gehele breedte beschermd en verstevigd door verzinkte metalen C-profielen.

Vooraf twijfelde ik of de steenschotten wel te zagen waren, vanwege de grote ijzeren pinnen die erin zitten. Ik heb dus maar even met de klantenservice van Gadero gebeld maar zij vertelden me dat dit wel te doen is. Over de breedte kun je ze doorzagen met een cirkelzaag.

Steenschotten in veranda, what’s next?

Nu de steenschotten in de veranda liggen is het eindelijk tijd voor de volgende stap: het inrichten! Ondertussen hebben we al een begin gemaakt met de buitenbar, dit zie je ook op bovenstaande foto. Hier gaan we de komende week mee verder en daarnaast kunnen de loungeset en mijn rotan hangstoel een mooi plekje krijgen in de veranda. Het idee is om er echt een soort buiten woonkamer van te maken, inclusief houtkachel! Wij zijn echt buitenmensen dus zitten het liefst zo lang mogelijk buiten.

De finishing touch

Als de basis items er staan is het tijd voor mijn favoriete deel: de finishing touch! Mooie lampen uitzoeken, gezellige accessoires en misschien nog een mooie kast maken voor drank en glazen bij de bar. Daarnaast heb ik nog een belangrijke klus op mijn to-do list staan: het verven van de buitenmuur.

Binnenkort komt er een video online met het resultaat van onze hele tuinverbouwing, mét ingerichte veranda. Nog even geduld dus.. Volgende week nemen we een weekje vrij om de laatste klussen af te ronden en dan hopelijk ook lekker te kunnen genieten van de mooie tuin en veranda!

veranda met steenschotten

schuur met veranda

Hier zie je de laatste resten van de gezaagde steenschotten nog voor de veranda liggen. Misschien gaan we hier nog een creatief DIY project mee doen. Ik denk aan een stoere bijzettafel met grote zwenkwielen.. Daarnaast zie je onze eigen gemaakte plantenbakken met spotjes erin verwerkt. Deze plantenbak is gemaakt van stapelblokken. Vervolgens hebben we het geheel ruw gestuct en afgewerkt met een antraciete verf.

Bekijk ook mijn favorieten video van afgelopen maand met een update over onze tuinverbouwing. 

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
puma heart sneakers
5 X Dingen waar mijn hart sneller van gaat kloppen

Dat ik naast mode gek ben op interieur is inmiddels geen geheim meer. Momenteel zijn we de tuinverbouwing aan het...

Sluiten