Waarom alleen op reis gaan het einde is

Zou je eerder alleen op reis gaan? Of kies je toch eerder voor een meer vertrouwde weg en ga je samen met een bekende? Dit kan een behoorlijk lastig ding zijn als je van plan bent om op reis te gaan. Zelf ben ik stiekem ook wel benieuwd of alleen op reis gaan nou ook echt het einde is. Ik heb het zelf nog niet ondervonden maar het zit al wel enige tijd in mijn hoofd te spoken. Misschien na mijn studie, lekker wat tijd voor mezelf nemen, weg uit Nederland, op reis naar een ver land? Dat lijkt me wel wat! Maar durf ik dit ook wel echt? Een ver onbekend, vreemd land in m’n uppie? Na het schrijven van deze blog zou ik het antwoord voor jullie en ook voor mezelf eigenlijk wel moeten weten (hoop ik).

alleen op reis gaan

1. Alleen zijn is geen ramp

Één van de eerste reacties die de meeste mensen zullen krijgen als die van plan zijn om alleen op reis te gaan is: “Ben je niet bang dat je je eenzaam gaat voelen?” Hmm, dat is wel een goede vraag inderdaad. Zal ik me eenzaam voelen als ik alleen op reis zal gaan? Zal het veilig genoeg zijn? Krijg ik geen heimwee? Dit zal natuurlijk per persoon verschillen. De één krijgt sneller heimwee als de ander. Maar over het algemeen kunnen zelfs de meeste mensen die lichtelijk last hebben van heimwee het overleven. Uit verschillende ervaringen hoor je eerder dat je tot jezelf komt, een bepaalde rust vindt en op een soort reis naar jezelf bent. Er gebeuren zoveel nieuwe dingen dat je vaak niet eens tijd hebt om je alleen te voelen. Wat wel vaker gezegd wordt: “Voor de thuisblijvers is het erger.”

2. Je ontmoet nieuwe mensen

Iedereen is vast wel eens op vakantie geweest met een vriendin of misschien wel een groep met meerdere mensen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je leert ook echt wel een andere kant van je vrienden kennen op vakantie. Soms leer je ze zelfs zo goed kennen dat de vriendschappen niet meer zo waren als vóór de vakantie. Een voordeel: dit zal je nooit mee maken als je alleen op reis gaat. Je leert nieuwe mensen kennen en je staat meer open voor nieuwe contacten. Je wordt als het ware gepusht om nieuwe contacten te leggen wat het eigenlijk heel leuk kan maken. Op deze manier contacten leggen zou je een stuk minder snel doen als je al met vertrouwde mensen bent en in een vertrouwde omgeving. Het is aan jou om je open te stellen en wie weet welke mooie vriendschappen hieruit voort bloeien?

3. Je leert wat je leuk en niet leuk vindt aan jezelf

Wanneer je alleen op reis gaat kom je er heel snel achter wat daadwerkelijk jouw sterke en zwakke punten zijn. Je hebt de kans op na te denken over wie jij nu echt bent, welke kwaliteiten je leuk vindt van jezelf, en welke eigenlijk wel wat verbetering kunnen gebruiken. Je komt er misschien wel achter dat je een ster bent in het aanleggen van sociale contacten of je merkt dat je hier toch wat geremder in bent dan je zou willen en hier verandering in zou willen brengen. Je komt er misschien achter dat je té perfectionistisch bent en kan dit wel een tandje lager zetten. Wat het geval ook is, wanneer je alleen reist ben je niet omringd door alle betrouwbare gezichten en plaatsen die er vaak voor zorgen dat je op een automatische piloot blijft staan. Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen en te confronteren.

alleen op reis gaan

4. Je stopt met het maken van excuses

Aan de andere kant heb je niemand waarvoor jij verantwoordelijk bent als je alleen op reis gaat. Je hebt hierdoor ook geen ruimte om excuses te maken en anderen hierbij te betrekken. Je slaat niet dat ene leuke restaurantje over omdat je vriendin liever ergens anders gaat eten. Je mist niet die ene toffe hike door de bergen omdat je reisgenoot zijn enkel heeft verzwikt. Jij hebt de touwtjes in handen als het gaat om kiezen van activiteiten wat je graag zou willen doen op jouw reis. Je hoeft geen rekening te houden met de mening van anderen. En ook is het prima als jij liever die ene activiteit even een dagje uitstelt, want je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Je leert zo verantwoordelijk te zijn voor jouw eigen acties.

5. Je realiseert je hoe sterk je bent

Oké, hoogstwaarschijnlijk zullen er een paar lelijke huilbuien je tegemoet komen als je alleen op reis gaat. Alleen reizen is niet het makkelijkst om te doen. Zo kan bijvoorbeeld jouw koffer véélste zwaar zijn om in je eentje die hoge heuvel op te tillen, je kan de weg kwijt raken en weet niet meer waar je heen moet, niemand who has your back, en je zal je zo nu en dan nog best wel eens eenzaam kunnen voelen. Maar weet je wat? Je komt er allemaal alleen doorheen, je ziet de andere kant van dit verhaal en je realiseert je hoeveel je eigenlijk alleen allemaal kan hebben. Door het écht mee te maken weet je hoe sterk je als persoon kan zijn en dit kan je je hele leven gebruiken.

6. Jezelf loskoppelen van de buitenwereld

Het wordt steeds moeilijker om je los te koppelen van de buitenwereld. Het is tegenwoordig normaal om bijna 24/7 online te zijn. En zelfs op vakantie maken we ons hier schuldig aan om veel online te willen zijn zodat je niets mist. Het is verleidelijk om foto’s van je vakantie te delen en te bekijken wat je vrienden thuis allemaal uitspoken. En ja, je wil gewoon heel graag de bevestiging van je vrienden/familie horen dat op reis gaan in je eentje een super goed idee is. Maar je zal merken dat wanneer je in je eentje op avontuur gaat dat je steeds langere pauzes neemt van social media. Je zal er steeds bewuster van worden hoeveel beter het voelt om er in je eentje op uit te trekken en je even af te sluiten van de buitenwereld.

alleen op reis gaan

Goed, dit waren de meeste belangrijke punten wanneer alleen op reis gaan jouw droom is. Of misschien is het wel geen droom maar heb je toch de drang om het in je leven te doen omdat je jezelf graag wil uitdagen. Nou alleen op reis gaan geeft je de nodige uitdaging die je kan zoeken in het leven! Je leert jezelf op een andere manier kennen dat voor jezelf in de toekomst erg voordelig kan zijn. Vind je het toch nog te eng? Dan zijn misschien groepsreizen nog een goed alternatief wanneer alleen op reis gaan toch op je bucketlist staat. Je bent op deze manier wel vertrouwd met een groep (Nederlandse) mensen maar je daagt jezelf toch uit om in principe alleen te gaan. Ik zie het na deze zes tips zeker wel zitten en denk dat alleen op reis gaan toch stiekem wel een beetje het einde is. Ik moet het nog proberen natuurlijk, maar één ding is zeker: You only live once!

Benieuwd wat de meest rare banen ter wereld zijn? Klik hier!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
haartrend 2016
Gespot: dé party haartrend 2016

Er is weer een nieuwe haartrend gespot in de haarwereld! En misschien is dit wel een van de meest aparte...

Sluiten