Wat helpt tegen een kater?

Een feestje hier, festivalletje daar, verjaardag zus en borrel zo. Je begrijpt, daar komen vaak nogal wat alcoholische versnaperingen bij kijken. Erg gezellig allemaal natuurlijk, maar de dag daarna niet weten wat je met jezelf aan moet is een minder prettige bijkomstigheid. Je kunt het felle zonlicht niet verdragen en voelt je hondsberoerd: hallo kater! Tijd voor een lesje EHBK waarbij ik je precies uitleg wat helpt tegen een kater (en wat niet). Als een soort ervaringsdeskundige, maar dat ben ik natuurlijk helemaal niet.

Naar de kern

Voordat we naar de oplossing gaan kijken, gaan we natuurlijk eerst het probleem even onder de loep nemen. Alcohol gaat de aanmaak van het hormoon ADH tegen waardoor je meer moet plassen dan normaal. De vochthuishouding raakt hierdoor verstoord en je verliest vocht, vitamines en mineralen. Je lichaam droogt uit en hier komt de welbekende hoofdpijn, droge mond en nadorst dus vandaan. Maar hier blijft het niet bij, want vervolgens gaat je lever hard aan het werk om het alcohol af te breken. ADH wordt omgezet in ethanal en NADH. Een teveel van het een kan leiden tot braken en een grote hoeveelheid van het ander leidt tot lage bloedsuikerspiegel. Oftewel: zeg maar hallo tegen vermoeidheid, misselijkheid (dit komt tevens doordat alcohol het maagslijmvlies prikkelt dat de maagwand beschermt), concentratiestoornissen en humeurigheid.

wat helpt tegen een kater

De oplossing

Oké, best pittig dus wat we ons lichaam aandoen door het drinken van alcohol. Maar doordat we nu weten waar we een tekort aan hebben, kunnen we ons lichaam een handje helpen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de middag voordat je gaat drinken goed voor jezelf zorgt in de vorm van groenten, fruit en veel water.  Het beste zou zijn als jij tijdens je avond stappen naast ieder glas alcohol een glas water drinkt, want dit houdt je vochtgehalte op peil. Is best een lastige opgave dus we kunnen ook afspreken dat je aan het eind van de avond flink wat water drinkt om het tekort bij te vullen. Eventueel gezoet met limonade of roosvicee als je het anders niet wegkrijgt. Je kunt ook kiezen voor kokoswater, omdat dit veel kalium, sodium en calcium bevat en goed hydrateert.

Nog een goede (en helemaal geen vervelende) tip is om lekker wat te eten tijdens de avond/nacht. Je lichaam kan de voedingsstoffen erg goed gebruiken. Last but not least: vul het tekort aan vitamines en mineralen aan. Je kunt in de weer gaan met een blender voor een gezonde groene smoothie, maar aangezien je hier waarschijnlijk te lui voor bent, kun je ook zorgen dat je voedingssupplementen in huis hebt. Neem er eentje voor je gaat slapen en eventueel een als je wakker wordt. Dag kater! Oh en drink met mate natuurlijk.

Hebben jullie nog een magische tip tegen de welbekende kater? Let us know!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
Interieurinspiratie: Planten in huis

Het is al een tijd een grote trend in interieurland en ik doe er maar al te graag aan mee:...

Sluiten