Zonnebrand FAQ: 8 x veelgestelde vragen

Yay, het is zomer! Door al die heerlijke zonnestralen verheug ik me nu alleen nog maar meer op de zomervakantie en ‘stiekem’ ben ik m’n beautycase al met holiday essentials, als aftersun en een overload aan zonnebrand, aan het vullen. En over dat laatste gesproken; weet jij de antwoorden op deze 8 veelgestelde vragen over zonnebrand?

Smeren, smeren en nog eens smeren

Op al onze vakanties hamerde mijn moeder er op hoe belangrijk het is dat je je goed insmeert om je tegen de zon te beschermen. Of de vouwwagen nu in Duitsland, Denemarken, Frankrijk of Oostenrijk ‘geparkeerd’ stond; m’n moeder had het er altijd maar druk mee.

Ik hoor het haar nog roepen: ‘Lianne, vergeet je niet in te smeren!’, en de geur van de dikke Niveau crème staat gegrift in mijn geheugen.

Het gevolg van haar smeerobsessie? M’n fles zonnebrand en ik zijn de hele zomer onafscheidelijk!
zonnebrand insmeren

Daar lig ik dan goed ingesmeerd een middagdutje te doen, schattig toch?

Zonnebrand FAQ: 8 x veelgestelde vragen

 1. Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

  Net als bij andere cosmeticaproducten neemt de kwaliteit van zonnebrand in de loop van de tijd af, check daarom voordat het ‘smeerseizoen’ begint even de houdbaarheidsdatum. Meestal blijft het zo’n 12 tot 24 maanden na het openen goed, houd er wel rekening mee dat de factor qua sterkte iets afneemt.

 2. Hoeveel moet je smeren?

  Laat je Hollandse zuinigheid maar in de koelkast staan en smeer je lekker dik in: denk maar aan een smeuïg besmeerde boterham met pindakaas! Je begrijpt vast wel wat ik bedoel…

 3. Is dure crème beter?

  Uit onderzoek van de Consumentenbond scoorden vrijwel alle goedkopere middelen beter dan de duurdere varianten. Goedkoop is in dit geval meestal dus echt geen duurkoop.

 4. Hoe waterproof is waterproof?

  De vetheid van een zonnebrand houdt het water tegen en na ongeveer uur dobberen in het water beschermt het je niet meer tegen de zon. Houd er ook rekening mee dat als je jezelf na een verfrissende duik afdroogt, je ook de crème van je huid veegt. Dus insmeren maar weer!

 5. Hoe vaak moet je smeren?

  Op deze vraag is niet 1 standaard antwoord omdat het van verschillende factoren afhankelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huidtype, de zonkracht en wat je in de zon aan het doen bent (zonnebaden, hardlopen, zwemmen, enz.). Om je toch iets van een richtlijn te geven; smeer je meerdere keren per dag in, het liefst zo om de 2 uur.

 6. Beschermt een hogere factor beter?

  De factor SPF (Sun Protection Factor) die er op de fles staat geeft aan hoeveel x 10 minuten de zonnebrand je beschermt. Welke factor jou het beste beschermt hangt af van je huidtype. Vind je het lastig om een keuze te maken? Vraag in de winkel om advies! Een goede bescherming is het halve werk en zo geniet je alleen maar meer van de zon (en je mooi gebruinde huid).

  zonnebrand factor

  Uit de test van de Consumentenbond onder de crèmes met SPF 30 scoorden de merken HEMA, Garnier en La Roche-Posay het hoogst met een bescherming van 50+ in plaats van 30.

 7. Kun je onder water verbranden?

  Deze vlieger gaat helaas niet op; tot een meter onder water kun je verbranden. Smeer je ook extra goed in als je gaat snorkelen of duiken. Het zou wel een enorme domper zijn als jij heerlijk met je snorkel en duikbril op van de kleurrijke onderwaterwereld ligt te genieten en je rood verbrand de zee uitstapt.

 8. Moet je je insmeren als je kleding draagt?

  Draag je bijvoorbeeld een wit shirt, dan kan je dit vergelijken met een zonnebrand met een lage factor (10 tot 15). Conclusie: smeren, smeren en nog eens smeren…

En, hoe staat het met jouw zonnebrandkennis?

Ik moet eerlijk bekennen dat er in bovenstaande rijtje toch een paar vragen staan waar ik het juiste antwoord niet op wist. En jij, is jouw smeerkennis helemaal up-to-date? Ik ben benieuwd naar je score!

Wist je dat Marlou net als ik ook een ‘zonverslaving’ heeft? En ze heeft er nog meer: 5 dingen waar Marlou stiekem verslaafd aan is.

 • Interessant artikel! Dus je kunt beter met factor 50 naar buiten gaan dan een wit shirt aandoen? Ik dacht eerst altijd precies het tegenovergestelde, ik doe juist liever een shirtje aan dan ook daar nog zonnebrand te smeren ;) Blijkbaar niet zo handig dus!

 • Hallo Eva, dank je voor je reactie! Als je een wit shirtje draagt, beschermt je dit een stuk minder dan factor 50. Dat wist ik ook niet hoor, dus gewoon ‘gezellig’ blijven smeren!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
zijden sjaaltjes
Monday Moodboard: zijden sjaaltjes

Zijden sjaaltjes waren voor stijliconen als Jacky Kennedy en Brigitte Bardot al een geliefd fashion item. Logisch, want met een...

Sluiten